

Την Τριτη 11/03/2025 και την Πεμπτη 13/03/2025 η νοσηλευτρια του σχολειου μας, Πηνελοπη Καραγιώργη, με δικη της πρωτοβουλια ανελαβε να κανει ενημερωση στα τμηματα της Α' ταξης για την υγιεινη των χεριων.
Αρχικα διαβασε στα παιδια το παραμυθι "Τα μικροβια δεν ειναι για να τα μοιραζομαστε" και στη συνεχεια παρακολουθησαν το βιντεο "Κυνηγοι Μικροβιων" που ειναι σχετικο με τη διαδικασια πλυσιματος των χεριων και τα βηματα που πρεπει να ακολουθησουν τα παιδια. Μετα εκαναν μια χειροτεχνια με την τοποθετηση των βηματων αυτων στη σωστη σειρα. Στη συνεχεια ειδαν το βιντεο με το "Μαγικο Σαπουνι" και εκαναν το πειραμα με το πιπερι και το σαπουνι οπου φαινεται ξεκαθαρα η αποφυγη των μικροβιων. Στο τελος ολοκληρωσε την δραση της με μια ακομη χειροτεχνια οπου τα παιδια ζωγραφισαν τα χερια τους σε ενα χαρτι με μια βρυση που ετρεχαν σταγονες. Το χερι κατω απο τη βρυση παρεμεινε καθαρο, ενω στο αλλο κολλησαν μικροβια η τα ζωγραφισαν και μονα τους!!
Την ευχαριστουμε πολυ για αυτην την υπεροχη δραση της!!!
Οι δασκαλες των τμημάτων
Μυγδαλη Ευανθια (Α΄1) και Ρουλα Τσαχιριδου (Α΄2)
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (ICBD) του 2025, υποστηριζόμενη από το τμήμα της IBBY στην Ολλανδία εστιάζει στην ελευθερία της φαντασίας, με το μότο από το ποίημα “Η γλώσσα των εικόνων” της Rian Visser:
«Φτιάξε εικόνες για το ποίημά μου και νιώσε ελεύθερος: αυτά τα λόγια σου ανήκουν, παρόλο που προήλθαν από μένα».
Το ποίημα προέρχεται από την εικονογραφημένη ποιητική συλλογή Alle wensen van de wereld (2021) της συγγραφέα Rian Visser και της εικονογράφου Janneke Ipenburg, βιβλίο το οποίο βραβεύτηκε με τα βραβεία Zilveren Griffel στην Ολλανδία και Gouden Poëziemedaille (Χρυσό Μετάλλιο Ποίησης) στο Βέλγιο.
Η ελληνική εκδοχή της, σε μετάφραση από τα ολλανδικά της Μαργαρίτας Μπονάτσου.
Η φετινή αφίσα δημιουργήθηκε από τη συγγραφέα Rian Visser και την εικονογράφο Janneke Ipenburg και προσκαλεί τα παιδιά παγκοσμίως να εξερευνήσουν τη δύναμη της φαντασίας μέσω της τέχνης και της ποίησης .
Στις 11 Μαρτίου 2025 η ΣΤ΄ τάξη επισκέφθηκε το Μακεδονικό και το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Στην αρχή πήγαμε όλοι στο Μακεδονικό Μουσείο όπου και χωριστήκαμε σε δύο τμήματα, για να επισκεφτούμε εναλλάξ και τα δύο μουσεία.
Στο Μακεδονικό Μουσείο στην αρχή παρακολουθήσαμε ένα βίντεο για να μάθουμε πληροφορίες για διάφορες θρησκείες και τις συνήθειές τους. Στη συνέχεια παίξαμε ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι μνήμης και φτιάξαμε διάφορα σκετσάκια ανάλογα με τη θρησκεία. Μετά από αυτό η ξεναγός, η οποία ήταν πολύ ψυχαγωγική, μας περιήγησε στο μουσείο και είδαμε πολλές μινιατούρες από το πώς ζούσαν τότε οι άνθρωποι, παλιά κάδρα, παλιά αντικείμενα και πολεμικές στολές, ένα παλιό γραφείο και ρεαλιστικούς, τεχνητούς ανθρώπους σαν μεγάλες κούκλες.
Στο Εκκλησιαστικό Μουσείο ένας ψυχαγωγικός, διασκεδαστικός με χιούμορ ξεναγός μας περιήγησε σε όλο το μουσείο το οποίο περιείχε πολλές, εντυπωσιακές αγιογραφίες, στολές ιερέων και αντικείμενα της εκκλησίας. Μάλιστα μόλις τελείωσε η περιήγηση μας κέρασε όλους από ένα σοκαλατάκι και μας έδωσε ένα ημερολογιάκι.
Περάσαμε όλοι πολύ ωραία και στα δύο μουσεία και θα επιθυμούσαμε πολύ να τα ξαναεπισκεφθούμε.
Κείμενο της Λιώρα Νεφέλης, μαθήτριας του ΣΤ΄1